Toegankelijkheid

Het OV is er voor iedereen. Reis je met een rolstoel of rollator of een niet-zichtbare beperking? Geen probleem! Hieronder lees je meer over de toegankelijkheid van onze bussen. 


Reizen met een rolstoel

Reis je met een rolstoel? Weet dat je gerust met ons kunt reizen. Check wel even voor je reis of de halte waar je in- en uitstapt rolstoeltoegankelijk is. Bij de halte klapt de chauffeur de rolstoelplank van de bus voor je uit en helpt je indien nodig bij het in- en uitstappen. Indien de bus is voorzien van een elektrische rolstoelplank kan je zelfstandig, of met behulp van een begeleider, hiervan gebruik maken. Al onze bussen zijn voorzien van een rolstoelplaats. Deze is er speciaal zodat je ook met een rolstoel veilig kunt reizen. Sta je op de rolstoelplaats? Dan zet je de rolstoel op de rem en maak je deze vast met de riempjes die er hangen. Indien er een gordel is, moet je deze gebruiken. Er is per bus maar plek voor 1 rolstoel. Reis je met een elektrische rolstoel? Bekijk dan deze pagina voor meer informatie. 

 

Reizen met een scootmobiel

Helaas kan je met een scootmobiel niet meereizen in de bus. Bij scherpe bochten kan de scootmobiel omvallen, omdat deze niet kan worden vastgezet in de bus. 


Reizen met een rollator

Reis je met de rollator? Zet hem dan wel even vast op de rolstoelplek: op de rem en aan de riempjes. Zo weet je zeker dat hij niet verschuift in de bus. 



 

Reizen met een kinderwagen

Gezellig met de kids naar de stad of op familiebezoek. Dat kan prima met onze bus. Kinderen onder de 4 jaar reizen gratis en kinderen van 4 t/m 11 reizen gratis mee met een betalende volwassene (max.3 kinderen gratis).  Zet de kinderwagen op de rolstoelplaats vast met de daarvoor bedoelde riempjes en neem je kind mee op schoot. Dit is namelijk het veiligst. Is de rolstoelplek bezet of komt er een reiziger in een rolstoel in de bus? Klap dan de kinderwagen in. Hou wel het gangpad vrij. 

 

Reizen met een beperking

  • Heb je een visuele beperking? In onze bussen wordt de eerstvolgende halte automatisch opgeroepen. Je kan natuurlijk ook altijd de buschauffeur vragen of hij/zij je een seintje geeft als de bus bij jouw eindhalte is. 
  • Daarnaast is er ook Sentire. Dit is een OV-chipkaart reisproduct dat speciaal ontwikkeld is voor mensen met een visuele beperking. Je reist met Sentire op saldo tegen de normale tarieven, inclusief eventuele leeftijdskorting. Bij het instappen wordt een lager instaptarief berekend: € 1,20 in plaats van € 4,00. Sentire verkleint dus de negatieve gevolgen als er iets mis gaat bij het uitchecken. Meer over Sentire lees je op de website van ov-chipkaart.nl.
  • De U-OV Drempelvrijkaart is een zichtkaart, speciaal voor reizigers die de OV-chipkaart lastig vinden. Voor deze reizigers is het mogelijk om met een zichtkaart te reizen: zij kunnen wel begrijpen of aanleren dat zij de kaart aan de chauffeur moeten tonen. Meer over de U-OV Drempelvrijkaart lees je hier.


Reizen met een fiets

Fietsen mogen helaas niet in de bus meegenomen worden. Dit omdat de fiets niet veilig neergezet kan worden. Hij kan in een bocht omvallen. Een vouwfiets mag opgevouwen wel mee. Maar wel buiten de spitsuren. De vouwfiets moet altijd opgevouwen zijn en worden vastgehouden bij de zitplek of worden vastgezet bij de rolstoelplek. De buschauffeur beslist of de vouwfiets mee mag reizen. Het kan dus zijn dat er in bepaalde situatie anders wordt besloten, dit naar inzicht van de chauffeur.

Reizen met een (elektrische) step

De (elektrische) step mag buiten de spitsuren mee in de bus. Deze moet (indien mogelijk) worden ingeklapt en worden vastgehouden bij de zitplek of worden vastgezet bij de rolstoelplek. De buschauffeur beslist of de step mee mag reizen. Het kan dus zijn dat er in bepaalde situatie anders wordt besloten, dit naar inzicht van de chauffeur.
 

Meer weten over reizen met het OV?

Wil je meer weten over reizen met OV? Bekijk hier alle antwoorden op de meest gestelde vragen.